Nyttig rotfruktssoppa – helt baconfri!


Hej kära på-grund-av-dåligt-uppdaterad-blogg-jävligt-indignerade läsare! Idag ska vi laga något riktigt höstigt en vårdag som denna, nämligen en rotfruktssoppa. Meningarna går isär huruvida detta är en soppa eller en gryta, men som Hippokrates en gång så famöst yttrade sig; “Skit samma, jag kallar det vad f-n jag vill!“.

Ingredienser:

 • Ett par stjälkar selleri
 • 3 dl (ish) röda linser
 • 2 dl (återigen ish) couscous
 • 2 gula lökar
 • Ett lagom antal morötter (4-7 st beroende på storlek)
 • En petriskål ingefära
 • Diverse mysiga kryddor (Gurkmeja, salt och peppar, möjligtvis curry?)

Börja med att hälla upp vatten i en lagom stor gryta. Förslagsvis fyller du denna med vatten från kranen, men mineralvatten eller enhörningstårar går också bra. Skiva morötterna och sellerin i fina mynt och släng ner dessa i grytan tillsammans med de röda linserna. Medan morötterna bekantar sig med linserna och sellerin kan du hacka och fräsa löken tillsammans med den finhackade ingefäran i en stekpanna (stekus pannus).
Självfallet kan du också välja att utföra andra aktiviteter, till exempel fågelskådning, knyppling eller boulespel, men denna rätten kommer mest till sin rätt (pun intended) om du faktiskt fräser löken och ingefäran. Du vet, typ som jag skrev att du skulle göra ett par rader upp. Gör det. Nu!

När du fräst klart slänger du ner de nyfrästa ingredienserna i den puttrande grytan. Låt koka ett tag, filosofera kring aktionspotentialer och corona radiata, låt rummet fyllas av lukter, dofter och andra förnimmelser. När linserna är mjuka, ta av grytan från plattan och släng i couscousen. Krydda efter tycke och smak. Vänta 4-5 minuter (här finns det tid för fågelskådning, boulespel och knyppling!).

Servera med tända ljus och gott sällskap.

Maut out!

Soppa
Mmm, soup!
,

3 responses to “Nyttig rotfruktssoppa – helt baconfri!”

 1. Lätt missvisande att kalla en soppa innehållande endast en rotfrukt för rotfruktsoppa, invänder vän av ordning.

  Jag bjuder till och med på en liten analogi, alldeles gratis, för att visa hur tokigt det kan bli om det slarvas så med definitionerna:

  Betänk yttrandet

  “Ikväll ska jag äta köttbullar med rotmos.”

  Med blogginläggets användning av prefixet rot(frukt)- i åtanke, hur skall man kunna avgöra huruvida moset som åsyftas faktiskt är riktigt rotmos eller bara vanligt potatismos?

 2. Dessa slingringar, dessa försök att undkomma ansvar för egna tillkortakommanden, ett typiskt kännetecken hos den unga generationen.

  Enligt gängse språkbruk syftar prefixet rotfrukts- i rotfruktssoppa på de i den färdiga soppan urskiljningsbara huvudingredienser av vilka minst två men gärna fler skall vara rotfrukter. Exempelvis potatis, morot, plasternacka, kålrot, ja, listan kan göras lång. En gnutta finriven ingefära tjänande som smaksättare gör ingalunda inläggets soppa till en rotfruktssoppa.

  Skäms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *